preskoči na sadržaj

Osnovna škola Šijana Pula

 > Nastava  > Predmeti  > Povijest
vijesti

Obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara Vijest ima dokument u privitku

Autor: marija belullo, 23. 1. 2019. 11:18

Bivši i sadašnji učenici OŠ Šijana u Vukovarskoj ulici 18.11. 2018. [više]

2. pisana provjera znanja u 7. r. - esejska pitanja Vijest ima dokument u privitku

Autor: marija belullo, 5. 2. 2017. 16:14

[više]

Projekt Odjeci našeg kraja

Autor: marija belullo, 3. 6. 2016. 14:10

[više]

Autor: marija belullo, 1. 12. 2015. 13:36

Školski projekt: Istra u Domovinskom ratu

 

Izvješću o tijeku projekta institucionalizacije zavičajne povijesti u Istarskoj županiji - projekt OŠ Šijana "Istra u Domovinskom ratu"

Tijekom 1. polugodišta možemo reći da smo nastavili s projektom "Istra u Domovinskom ratu" jer se dublje proučavanje razdoblja Domovinskog rata u našoj školi provodi duži niz godina. Učenicima osmih razreda na satu sam predstavila naš školski projekt i što se od njih očekuje tijekom ove školske godine. Učenici su zamoljeni da svakako pokušaju pronaći u svojoj neposrednoj okolini (obitelj, susjedi, poznanici) hrvatske branitelje koji bi im bili voljni ispričati svoj ratni put, kao i osobe koje sudjelovale pri zbrinjavanju prognanika i izbjeglica u Istri tijekom rata. Nekoliko učenika donijelo je na uvid svoje radove, koje će pokušati proširiti na temelju mojih sugestija.

S učenicama osmog razreda, članicama Povijesne družine dogovorila sam i pripremila intervju s gvardijanom samostana sv. Franje u Puli fra Đurom Vuradinom koji je aktivno djelovao kroz Caritas u pomaganju prognanicima i izbjeglicama za vrijeme Domovinskog rata. Uz to je on bio i prvi učitelj vjeronauka u našoj školi, pa nam je i s tog aspekta bio vrijedan izvor podataka.

Dana 4. studenog 2015. prisustvovala sam s učenicima iz 7-ih i 8-ih razreda prezentaciji knjige novinara Ante Guge "Oluja koju nismo mogli izbjeći" što je bila izvrsna prilika da učenici i na taj način pobliže se upoznaju sa sudionicama i događajima vezanim uz Domovinski rat. Na satu povijesti učenici su u razredu ukratko predstavili o čemu se na predstavljanju govorilo i što je za njih bilo najupečatljivije.

Dana 13. studenog kao gošća gospodina Marijana Gubine nazočila sam zajedno sa dvjema učenicama osmog razreda, članicama Povijesne družine predstavi HNK iz Osijeka "260 dan" koja je nastala na temelju istoimene knjige u kojoj je gospodin Gubina ispričao najteže dane u svome životu kada je kao desetogodišnjak zajedno sa svojom obitelji i mještanima u Dalju 1991. postao logoraš i patnik. Prije predstave smo imale priliku razgovarati s gospodinom Gubinom koji je na učenice ostavio duboki dojam svojom vedrinom, pozitivnim životnim stavom, željom da pomogne najpotrebnijima (to su trenutno osječki beskućnici), a najvažnije od svega je njegova poruka, koju ne samo da govori, već i živi, a to je: nemojte mrziti, jer ni ja ne mrzim, unatoč svemu što sam prošao. Na sljedećem satu povijesti učenice su o tome govorile u razredu.

U obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje uključila se naša škola kroz više aktivnosti. U sva tri osma razreda učenici su pripremili samostalni rad na tu temu. Udovica hrvatskog branitelja i skulptora Mate Sabljića, gospođa Branka Sabljić omogućila nam je da u prostoru škole izložimo neko vrijeme skulpture njezinog pokojnog supruga iz ciklusa "Fragmenti za portret jednog grada" koje na izuzetno snažan način progovaraju o žrtvi Vukovara i cijele naše domovine u ostvarenju sna o slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Na satu povijesti razgovarali smo o skulpturama i pričama koje nam ta umjetnička djela na tako snažan način progovaraju. Učiteljice nižih razreda također su sa svojim učenicima razgledale izložbu i o tome razgovarale s učenicima.

Šest učenica osmih razreda naše škole sudjelovale su, zajedno sa učenicima još 5 pulskih škola, u zajedničkom "Satu povijesti iz Vukovara" kada smo video linkovima bili povezani sa cijelom Hrvatskom. Ovaj izuzetno hvalevrijedan projekt već nekoliko godina organizira OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara. Učenice su govorile o tome na satu povijesti svojim kolegama u razredu.

Kao i prethodnih godina, s učenicima sam zapalila svijeću i bila dio kolone u Vukovarskoj ulici da odamo počast svima onima koji su stradali i patili za vrijeme Domovinskog rata.

Učiteljice 4. razreda također su se uključile u projekt. Vezano uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara na satu hrvatskog jezika govorile su o simbolici svijeće, Vučedolske golubice i vukovarskog vodotornja i stradanjima koja je grad i njegovi stanovnici, kao i cijela naša domovina pretrpjela za Domovinskog rata. Na satovima likovne kulture crtali su vukovarsku golubicu ili vodotoranj - prema izboru učenika, a radove smo izložili u školi.

Osim prikupljanja osobnih ratnih priča, u školi radimo i na prikupljanju ratnih fotografija.

U suradnji s braniteljskim udrugama iz Pule - Klub 119. brigade i HVIDR-a Pula dogovorili smo volontiranje branitelja pri bojanju naše učionice povijesti. Ova njihova gesta izuzetno je dojmila naše učenike. Najspontanije su reagirali učenici 5. razreda kada su saznali tko im je tako uljepšao njihovu učionicu. Uz široki osmijeh oni su spontano glasno zapljeskali. U njihovoj je svijesti pojam hrvatskog branitelja osoba koja im je uljepšala svakidašnji život.

U Puli, 28. siječnja 2016.                                                          Voditeljica projekta:

                                                                                                      Marija Belullo

 

r

[više]

 


 
 
 
 
RASPORED ZVONJENJA ZA VRIJEME EPIDEMILOŠKIH MJERA
 
Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

 
Korisni linkovi
 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 23. 4. 2013.

Ukupno: 1208468
 
 > Nastava  > Predmeti  > Povijest
CMS za škole logo
Osnovna škola Šijana Pula / 43.istarske divizije 5, HR-52100 Pula / os-sijana-pu.skole.hr / os-sijana.pu@skole.hr
preskoči na navigaciju